Hamilelikte Reflü Kabusu
Hamilelik reflüsü nedir? Gebelik reflüsü nasıl geçer?

Hamile kadınlarda gastroösefajiyel reflü sık karşılaşılan bir durumdur. Gebeliğin ilk zamanlarında mide bulantılarından sonra oluşan, mide de yanma şikayetleri, sosyal yaşantıyı altüst edebiliyor. Kadın doğum doktorunuzdan alacağınız basit önlemler ile hamilelik reflüsünün etkisini azaltabilirsiniz.
Hamilelik reflüsünü az artıran gıdalardan bahsetmek gerekirse: Muz, elma, havuç, lahana, brokoli, fırında pişmiş patates, taze fasülye, tavuğun göğüs eti, biftek, bezelye, keçi peyniri, beyaz peynir, mısır ekmeği, yulaf, yağsız salata, balık, yumurta akı ve maden suyu gibi ürünler sayılabilir.
Uyurken ve dinlenirken yastığınızı omuzlarınızın da hafif altına gelecek şekilde ayarlamanız gerekli. Böyle yaparak, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması engellenecektir. Elinizden geldiği kadar yatarken sol tarafa doğru yatın. Sağ tarafa yatıldığında mide yemek borusundan daha yukarıda konumlanacağından reflü artabilir. Vücudu sıkmayan rahat kıyafetler giyilmelidir. Özellikle bel bölgesini sıkacak kıyafetler tercih edilmemelidir. Midede hissedilen yanma ve ekşime, halk arasında ‘bebeğin saçları çıkıyor’ şeklinde yorumlansa da, bu düşünce ciddiye alınmamalıdır.
Gebelik reflüsünün etkisini azaltmak için bunlara dikkat edin:
- Miktarı az ve sık yemek yenmeli.3 ana, 6 ara öğün şeklinde olmalı
- Baharatlı, aşırı yağlı, kızartma türü yemek yemeyin. Sebzeleri çiğ tüketmeyin
- Aşırı kilo alımından kaçının
- Sigara ve alkoldan uzak durun
- Yavaş ve iyi çiğneyerek yemek yemeyi alışkanlık haline getirin
- Sıkı giysilerden ve çamaşırlardan kaçının
- Gece yatmadan önce 2 saat bir şey yemeyin
- Aşırı sıcak besinlerden kaçının
- Gün içinde almanız gereken 8-10 bardak sıvıyı yemekle beraber almayın