Salgın Hastalıkların Dünyanın Akışını Değiştiren Kısa Tarihi
Tarihi değiştiren salgın hastalıklar. Tarihteki en ölümcül salgın hastalıklar. Tarihteki en ölümcül salgın hastalıkları sizler için toparladık.

Salgın hastalıklar tarih boyunca görüldü. Bazı salgınlar neredeyse Dünya’nın tamamına yakınını yok ediyordu. Ancak bu salgınların sebep olduğu ölümler dışında dünya tarihi üzerinde de kalıcı etkileri oldu. Bu listede bu etkileri inceledik.
Jüstinyen Vebası (MS 541-750) ve Roma İmparatorluğu
Bilindiği üzere Roma İmparatorluğu birtakım nedenlerden dolayı Doğu Roma ve Batı Roma olmak üzere ikiye ayrılmıştı. Doğu Roma’nın en güçlü dönemini yaşadığı İmparator I. Jüstinyen döneminde ortaya çıkan Hıyarcıklı veba salgını bu güçlü dönemin önüne taş koydu.
Eğer bu salgın yaşanmasaydı oldukça başarılı bir yönetici olan I. Jüstinyen Batı Roma İmparatorluğu’nu fethedebilir ve Roma İmparatorluğu’nu yeniden birleştirebilirdi. Ancak 50 milyon insanı öldüren veba salgını yüzünden Roma İmparatorluğu bir daha birleşmedi ve Avrupa’nın gelecekteki siyasi durumunu etkileyecek olan olaylar silsilesi başladı.
Kara Veba (1347-1351) ve Skolastik Düşüncenin Sonu
1347 ve 1351 yılları arasında Çin’de başlayan ve kısa sürede Avrupa’ya yayılan Kara Veba salgını 25 milyon insanın hayatına mal olmuştu. Avrupa’nın tekrar eski nüfus sayısına ulaşması salgından hemen hemen 200 yıl sonrasına denk gelir. Kara Veba salgınında kiliseye olan güven azaldı. Kilise, azalan güveni şiddet yoluyla geri kazanmaya çalışınca, insanların güveni daha da azaldı ve bu durum skolastik düşüncenin zayıflamasına ve ileride meydana gelecek olan olaylar silsilesinin başlangıcına yol açtı.
Çiçek Hastalığı (15.-17. Yüzyıllar)ve Kapitalizmin Yükselişi
Amerika ilk keşfedildiğinde Avrupalılar kendi aralarında bir sömürü yarışı içine girdiler. Avrupalılar Amerika’ya çiçek hastalığını da beraberinde getirdiler. Çiçek hastalığı salgını o dönemde Amerika’da yaşayan yerlilerin birçoğunu öldürdü. Yerlilerin ölümü Avrupalıların Amerika’yı kolonize etmelerini kolaylaştırdı. Bu olaylar ileride dünyayı değiştiren ekonomik sonuçlara ve modern kapitalizmin doğmasına yol açtı.
Dünyayı Değiştiren Kolera Salgınları
Kolera tarihin neredeyse her döneminde görülmüş bulaşıcı bir hastalık. Günümüzde tedavisi çabuk ve nispeten kolay bir şekilde yapılabiliyor ancak ekonomik durumu gelişmemiş ülkelere sağlık sektörü de gelişemediği için bu ülkelerde kolera hala ölümcül. Günümüzde özellikle Afrika Kıtası’nda görülen kolera her yıl binlerce insanı öldürmekte. Bu durum o ülkelerde çıkarları bulunan ülkelerin işlerini kolaylaştırmakta. Kolera geçmişte olduğu gibi günümüzde hala dünyanın akışına etki etmekte.
Birinci Dünya Savaşı ve İspanyol Gribi (1918-1919)
İspanyol Gribi Hindistan’da ortaya çıkmasına rağmen sonrasında neredeyse dünyanın tamamına yakınına yayıldı ve 500 milyon insanı enfekte etti. Salgın ortaya çıktığı yılda Birinci Dünya Savaşı patlak verdi ve askerler arasında da yayıldı. Salgın nedeniyle bazı ülkeler askerlerinin büyük kısmını salgından kaybetmenin yanında müttefik olduğu ülkelere de yardım edemedi. Bu durum zaman zaman savaşı seyrini de değiştirdi. İspanyol gribi 50 Milyon İnsanın hayatına mal oldu. Bu sayı savaşta ölen insan sayısından kat kat fazlaydı.
Hong Kong Gribi (1968-1970) ve Modern Salgın Savaşları
Hong Kong gribi yakın tarihte ortaya çıkan en ölümcül salgınlardan birisi. Yaklaşık 1 milyon insanın hayatına mal oldu. Hong Kong Gribi ilk ortaya çıktıktan 2 hafta sonra yaklaşık 500 bin kişi enfekte oldu. Salgının bu kadar yayılması aslında ülkelerin bu salgına karşı gerekli önlemleri eksik almasından kaynaklıydı. Bu yüzden küresel anlamda ülkeler salgın tehlikesinin önemini anladı ve salgınlara karşı önlem almanın ilerleyen zamanlarda hastalık riskini azaltmadaki hayati rolünü anlamalarını sağladı.
HIV/AIDS (1981-Günümüz) ve Homofobi
HIV/AIDS ilk ortaya çıktığı yıldan bugüne kadar yaklaşık olarak 35 milyon insanın hayatına mal oldu. Cinsel yolla bulaşan hastalık genellikle eşcinsel bireyler arasında yayıldı ve bu durumdan dolayı insanlar arasında homofobinin yayılmasına neden oldu. Tedavisi olmayan hastalığa yakalanan insanlar günümüzde bazı ilaçlar ve tedavi yöntemleriyle yüksek bir hayat kalitesine ulaşabiliyor.
Takımlar | O | P |
---|
Takımlar | O | P |
---|
Takımlar | O | P |
---|
Takımlar | O | P |
---|