29.05.2020, 13:00 251

KALP DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Damar sertliğinin önlenmesi için beslenme tarzı hayat  boyu çok önem taşımaktadır. Çocukluktan itibaren Akdeniz biçimi beslenme şeklinin hayat tarzı olması kalp damar hastalığı gelişme olasılığını belirgin şekilde düşürmektedir. LDL kolesterolün ve trigliserid seviyesinin düşük, HDL (iyi kolesterol) seviyesinin yüksek tutulması damar sertliğinin önüne geçebilir. 2-3 aylık bir beslenme programı değil ömür boyu devam etmesi gereken bir disiplini gerektirdiği unutulmamalıdır.

Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etler, tam yağlı süt ürünleri, yağlı kırmızı et, tavuk ve hindi eti derisi, kuyruk yağı, tereyağı, katı margarine, kızartılmış besinler, hazır bisküvi, kraker, cips, mayonez, hazır soslar seviyor musunuz? Sevmeyin. Çünkü damarlarınız bu gıdaları sevmiyor. Diyetinizde minimal seviyede tutmaya çalışın lütfen. 

Az yağlı dana kuzu eti, derisiz hindi ve tavuk, az yağlı süt ve süt ürünleri, kahvaltılık gevrek, haşlanmış mısır, pilav, makarna dikkatli tüketilmesi gereken gıdalardır. Diyetiniz bu besinler üzerine olmamalıdır.

Sağlıklı beslenmek istiyorsanız diyetinizin içeriği yağsız süt ürünleri, bulgur, tam buğday, çavdar ile üretilmiş unlu ürünler, zeytinyağı ve bitkisel yağlar, zeytinyağlı baklagiller, balık, sebze ve meyveler olmalıdır. Orta boy bir yumurtanın sarısında 265 mg kadar kolesterol bulunmaktadır. 100 gram dana etinde yaklaşık 90 mg kolesterol bulunmaktadır. 100 gram tereyağında 220 mg kolesterol bulunur. Bu nedenle haftalık yumurta tüketiminin haftada ortalama 2 gün olması yeterlidir.

Doktorunuz aksini önermediği müddetçe günde 2-2,5 Lt su tüketin.

Haftada en az 2 gün balık tüketin. Kızartma değil ızgara, haşlama veya buğulama yöntemini tercih edin. 

Tuz tüketimini azaltın. Türkiye’de günde tüketilen tuz miktarı yaklaşık 15 gr’dır. Oysaki tüketeceğimiz sofra tuzu miktarı ideal olarak günlük 4-5 gr’ı geçmemelidir. 1 gram sofra tuzunda yaklaşık 0,4 gr sodyum bulunur. Günlük sodyum tüketimi 2,4 gr’ı geçmemelidir.

Lifli gıdalar tüketilmelidir. Sebzeler, kepekli undan üretilmiş ekmekler lif ihtiyacınızı karşılayabilir.

Soğuk gıdalarda zeytinyağı, pişirilerek yenecek olan gıdalarda ayçiçekyağı veya diğer bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır.

Vücut ağırlığı ideal seviyede tutulmalıdır.

Kafein tüketimi yasak değildir. Ancak günlük 300 mg’ın üzerinde kafein tüketilmemelidir. 1 fincan Türk kahvesinde 60 mgr kafein bulınmaktadır. 1 fincan Filtre kahvede 150 mg, 1 fincan espressoda 100 mg kadar kafein bulunmaktadır. Tüksdetilmesi kısıtlanmalıdır.

Alkol tüketimi mümkün olduğu kadar kısıtlı tutulmalıdır.

Bilgiler Türk Kardiyoloji Derneğin’nin önerileri doğrultusunda derlenmiştir.

Sağlıkla kalın…

Yorumlar (0)
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü

Gelişmelerden Haberdar Olun

@