SAĞLIKTA Kİ ZEKA, YAPAY OLABİLİR Mİ?
Teknolojinin akılları zorlayan hızı, günümüzün bir gerçeği oldu. Son dönemlerin en çok konuşulan konularından biri ise yapay zeka. Yapay zeka 1960’larda başlamış olan ve bilgisayar sistemlerinin öğrenmesini ve bunu kullanmasını hedefleyen bir algoritmadır. Günümüz algoritmaları (deeplearning/derin öğrenme) insan sinir hücrelerine benzer bir öğrenme yolu izlemektedir. Bilgisayar sistemleri aldığı verilerin, yine kendine önceden öğretilen “doğruya” olan benzerliğini ve aynılığını öğrenmeye çalışmaktadır. Dünyada birçok sektörde yapay zeka kullanım alanı buldu ve her geçen gün bulmaya devam ediyor.
Sağlıkta ise dünya devi firmalar yapay zeka ile ilgili birçok araştırma yapmaktadır. IBM, GE, INTEL, MICROSOFT ve GOOGLE gibi sektörün önde gelenleri, sağlıkta yapay zeka ile ilgili yüksek bütçeli araştırmalar yapıyor. Tıp dünyasında yapay zeka konusunda en çok yol almış olan bölüm şüphesiz radyolojidir. Çekilen görüntüleme verileri, yüksek kapasiteli sistemlere aktarılarak, ayrıntılı taranıyor ve kendisine tam doğrulukla söylenen tanı ile buluşturuluyor. Bu uygulama defalarca yapılıyor. Sonuç olarak bilgisayar artık o kadar çok veriye sahip oluyor ki yeni gelen veriyi tanımlar hale geliyor. Şu an bazı ülkelerde yapay zeka, pnömoni tanısı için resmi olarak kullanılmaktadır ve birçok “sağlıkta yapay zeka” firması açılmış, ürün satmaktadır. Sağlıkta yapay zekanın birde telemetri hazırlığı vardır. Peki telemetri nedir? Telemetri hastane dışı kişinin, sağlık verilerinin uzaktan kayıt altına alınmasıdır. Telemetri ve yapay zekanın gelecekte birlikteliğini görmek çokta zor değil.
Son olarak ta toplumun konuya bakışına bir göz atalım. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde yer alan 12 ülkeden 11.000’i aşkın katılımcı ile hazırlanan:“Hangi doktor? Neden yapay zeka ve robotbilim, yeni sağlık sektörünü şekillendirecek?” başlıklı araştırma, toplumların sağlık sektöründe yapay zeka ve robotlara ne kadar hazır olduğunu inceliyor. Araştırmanın sonuçlarında aşağıdaki bulgular ön plana çıkıyor:
• Yapay zeka ve robot kullanma isteği giderek artıyor, bu artışta temel etken, sağlık hizmetlerinden daha kolay faydalanma.
• Teşhis ve tedavinin hızı ve doğruluğu da, yapay zeka ve robotbilime olan istekliliği artıran önemli bir faktör.
• Daha fazla kullanım ve kabullenme için teknolojiye güven kritik önem taşıyor; ancak “insan ilişkileri” sağlık sektörü deneyiminin kilit bileşeni olmaya devam ediyor.
Bu araştırmada, %55 oranında katılımcı, sağlıkta yapay zekayı görmek istiyor. Çok ileri görüşlü olmaya gerek yok, sağlıkta yapay zekanın kullanıma girmesi engellenemez şekilde ilerliyor.
Yapay zekalı ya da değil ama hep sağlıklı kalmanız dileğiyle.
Op. Dr. Göktan AŞKIN
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı