Vücudun enerji dengesini kontrol eden en önemli unsurlardan biri insülindir. İnsülin hormonu kan içerisinde ki şekerin hücre içine girmesini sağlamaktadır. İnsülin hormonu kandaki glukoz düzeyini dengelerken, eksik ve etkisiz kalınca diyabet oluşur. Dünyada her yıl diyabet hastalığı, 500 milyon kişide böbrek yetmezliği, bir milyondan fazla kişiye amputasyon yapılmasına, 300 milyon kişide ise körlüğe neden olmaktadır. Günümüzde artmaya başlayan, sedanter yaşam tarzı, obezite, kötü beslenme alışkanlıkları kişiler üzerinde diyabet görülme sıklığını arttırmaktadır.
Kan şekerimiz kaç olmalı?
Sağlıklı kişilerde açlık kan şekeri 90 mg/dl altında, tokluk kan şekeri 2. saatte 140 mg/dl nin altında olmalıdır. Kan şekerinin normalden çok farklı seviyelerde olması, sinirsel ve duygusal sorunlara, böbrek hasarlarına, görme problemlerine, felç ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle dengeli ve yeterli beslenme diyabet tedavisinde oldukça önemlidir. Diyabet tedavisinin amacı gelişebilecek komplikasyonları önlemek veya geciktirmektir. Diyabet tedavisinde kan şekeri kontrolü sağlamak amaçlandığı için temel hedefimiz sağlıklı bir diyettir.
Diyabete Genel Bakış
Diyabet hastası olmanız demek kalan hayatınızda sevdiğiniz besinleri tüketmeyeceğiniz anlamına gelmez. Sadece yiyecek miktarına ve çeşidine dikkat etmeniz gerekmektedir.
Karbonhidratlar kan şekeri düzeylerini etkileyen temel besinlerdir. Karbonhidrat ihtiyacını karşılamak için glisemik indeksi düşük besinler tüketmeniz önemlidir.
Karbonhidrat herhangi bir protein kaynağı ile tüketilmeli tek başına alınmamalıdır. Örneğin: Süt ve muz gibi.
Ana öğünler ara öğünler ile desteklenmelidir ve uzun süre aç kalınmamalıdır.
İçerisinde basit şeker olan; çay şekeri, bal, reçel, tatlı gibi gıdalardan uzak durulmalıdır. Bu besinlerin diyabetik olanları tercih edilebilir.
Lif içeriği yüksek gıdalar tercih edilmelidir. Günlük lif tüketim önerisi 25-35 gr’dır.
Gün içerisinde 2,5 litre su tüketilmelidir.
Öğünlerinizde tükettiklerinizi not edip, yemekten 1,5 saat sonra kan şekerinizi ölçerek farklı yiyeceklerin kan şekerinizi nasıl etkilediğini saptayabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
En iyi site deneyimi sağlamak için çerezlerden faydalanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam etmeniz gizlilik politikamızı kabul ettiğiniz anlamına gelmektedir. Detaylar